dimecres, 23 de juny del 2010

Properes convocatòries

Alternatives a les polítiques d'habitatge

 Xerrada informativa
10/7/2010 Plaça Revolució (Gràcia, Barcelona) a les 12.00

Maria José Lázaro 
Membre de Sostre Cívic
Oscar Simón
Activista pel dret a l'habitatge
Laia Altarriba
Militant de la  CUP de Barcelona



Cercavila pel dret a l'habitatge

dissabte 3 de juliol a les 12.000h
Plaça Revolució (Gràcia, Barcelona)

divendres, 11 de juny del 2010

Habitar i no especular

Anna Tantull
Article publicat al Setmanari de Comunicació Directa

Les cooperatives d’ús permeten l’accés a habitatges de preu assequible i suposen una alternativa al model tradicional de propietat 

Què pensaríeu si algú us digués que teniu la possibilitat d’accedir a un habitatge, pel que pagareu entre 6.000 i 12.000 euros de dipòsit, que tindreu un lloguer d’entre 300 i 400 euros, i que a més a més, en tindreu dret a ús indefinit? I si hi afegim que serà un habitatge que podreu gestionar vosaltres mateixos? Molts joves el primer que diran serà que on han de firmar i molta gent considerarà que és impossible, però el cert és que aquest és un model d’habitatge que ja fa més de 100 anys que funciona fora del nostre país. Són els Models de Cooperatives d’Ús (MCU).
Aquests models es basen en què els habitatges sempre són propietat de la cooperativa que els gestiona. Per entrar a formar part d’aquesta cooperativa, s’ha de pagar un dipòsit inicial, que es retorna al moment d’abandonar-la. A partir d’aquí, es paga un lloguer assequible que serveix per retornar al banc els diners invertits en la construcció de l’edifici. Aquest lloguer pot ser baix ja que el crèdit demanat per a la construcció no és un crèdit personal, sinó que el demana la cooperativa, i per tant, el temps de durada és  la vida útil de l’edifici, que és un temps estimat d’entre 100 i 200 anys.