dimecres, 19 de maig del 2010

80.000 pisos buits a Barcelona

80.000 és la icona d'una campanya sobre urbanisme i habitatge que la CUP de Barcelona engega per reclamar mesures en aquests àmbits. El nombre representa els pisos buit que hi ha a la ciutat. No es tracta d'una xifra real perquè els estudis i informes sobre la qüestió no disposen de xifres absolutes per la dificultat d'establir els criteris sobre pisos o locals buits que hi ha a la capital catalana.

De totes maneres, les dades oficioses parlen d'un interval d'entre 20.000 i 150.000 habitatges i d'aquí surt la imatge de 80.000 com a representació gràfica del problema.

L'habitatge és considerat un dret social per pràcticament tothom i aquest gaudeix d'un cert grau de cobertura legal. La realitat però, és que s'utilitza com a producte mercantil primant el benefici econòmic sobre el dret de les persones a tenir un sostre. Segons les dades oficials, des de 1996, el preu de l’habitatge a Barcelona ha augmentat més d’un 300%, mentre que en el mateix període els sous només han crescut un 30%. Actualment, més d'un 25% de la població barcelonina té problemes d'habitatge, una unitat familiar mitjana ha d'invertir de mitjana el 80% del sou per fer front a les despeses que suposa i s'executen més de 20 desnonaments diaris a la ciutat. Aquestes ja són xifres esfereïdores en moments de bonança com per incrementar-les en una situació de crisi com l'actual.

Entre les mesures urgents que cal implantar hi ha la necessitat de censar l'habitatge ocupat, el buit i aquell al qual es donen diferents usos per conèixer l'abast real del problema, per saber també en quantes mans es concentren aquestes cases i quin percentatge pertany a entitats financeres. Calen mesures valentes i efectives per millorar la qualitat de vida a Barcelona i no claudicar constantment davant dels interessos corporatius d'uns pocs. A moltes ciutat d'Europa existeixen mecanismes de regulació i sanció en aquest sentit, ja que es considera que genera uns nefastos costos socials. Cal acabar, a més, amb les actuals polítiques hipotecàries que garanteixen deutes a 40 anys, però no el manteniment de l'habitatge així com amb les iniciatives que redueixen diàriament el sòl municipal per fer créixer el de mans privades.

Des de la CUP de Barcelona estem treballant en mesures concretes per generar propostes, així com recollint les idees plantejades pels moviments socials i la societat civil barcelonina. Les nostres propostes polítiques van dirigides a:

- Recuperar tot el potencial a disposició de l’ajuntament per intervenir en matèria d’habitatge.

- Prioritzar les persones que habiten els barris davant dels interessos corporatius d’immobiliàries i constructores per a protegint-les de la “febre del totxo”.

- Impedir que l'habitatge sigui una mercaderia sotmesa a les derives de l’oferta i la demanda per considerar-la un bé social a protegir.

- Evitar que les transformacions urbanes generin processos traumàtics per a la seva població.

- Blindar els avenços socials propiciats per determinades polítiques urbanístiques i d’habitatge.

- Fer front a les polítiques neoliberals dutes a terme, precisament, pels governs d’esquerres.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats! Excel·lent campanya i molt bona iniciativa!!!

Anònim ha dit...

Endavant i crits, que volem la CUP a l'Ajuntament.

Anònim ha dit...

Hola CUP
Com ho hem de fer per enviar-vos les fotos dels pisos buits? Quina fitxa hem d'omplir?

Berta

80.000 ha dit...

Avui farem un post per explicar-ho,

Salut!