dijous, 20 de maig del 2010

Crònica de la roda de premsa

La CUP de Barcelona exigeix a l’ajuntament un cens sobre habitatges i locals buits a la ciutat

Una nova campanya sobre habitatge i urbanisme arriba a la capital catalana. La responsable n’és la CUP de Barcelona, que ha desvetllat què i qui hi ha darrera del bloc vuitantamil.blogspot.com, una pàgina que en tres setmanes ha amagat aquesta campanya i despertat la curiositat de 16.000 visites. Avui, finalment, la incògnita ha estat desvetllada i l’espai triat per a fer-ho, ha estat el carrer Vallespir, on el veïnat del número 25 pateix assetjament immobiliari des de fa anys.
80.000 pisos buits a Barcelona
En la roda de premsa, on a més dels representants de la CUP hi ha participat dos veïns de l’immoble de Vallespir, s’ha explicat que “80.000 és la icona de la campanya d’urbanisme i habitatge de la CUP de

Barcelona i fa referència als pisos buits que hi ha a la ciutat”. La portaveu de l’organització, Laia Alsina, ha explicat que aquesta xifra “no és real. Hem treballat amb diferents informes i estudis que no es posen d’acord i parlen d’entre 20.000 i 150.000 habitatges buits a la ciutat segons les fonts”. En aquest sentit, Alsina ha dit que el primer que fa la CUP és exigir a l’ajuntament “un cens real sobre els pisos i locals buits de la ciutat”. Una demanda que passa també, segons la portaveu, per saber “qui en té la propietat”. D’aquesta manera, assegura la CUP, es podria forçar la propietat a llogar-lo i el preu dels arrendaments a la ciutat se’n veuria beneficiat.

 La CUP treballarà per trobar la manera d’obligar el consistori a fer aquest cens. Mentrestant però, anima a totes les persones que ho vulguin a participar d’un cens virtual. “Al bloc vuitantamil.blogspot.com hi tindrem un espai reservat per a què, tothom que ho vulgui, ens enviï fotografies dels locals i pisos buits que hi ha al seu barri. També hi haurà una fitxa per a què ens diguin qui en té la propietat, des de quan és buit, etc...”.
La portaveu de la CUP també ha posat sobre la taula algunes xifres que ha qualificat d’alarmants i que posen de manifest que l’habitatge no és actualment un dret, “és una mercaderia”. Entre aquestes dades destaquen: des de 1996, el preu de l’habitatge a Barcelona ha augmentat més d’un 300%, mentre que en el mateix període els sous només han crescut un 30%. Actualment, més d'un 25% de la població barcelonina té problemes d'habitatge, una unitat familiar mitjana ha d'invertir de mitjana el 80% del sou per fer front a les despeses que suposa i s'executen més de 20 desnonaments diaris a la ciutat. 

Línies d’actuació
Pel que fa a les actuacions en aquest àmbit, Ignasi Morgades, membre de la Comissió de Política Sectorial de la CUP de Barcelona i un dels redactors de l’Informe sobre Habitatge i Urbanisme que ha fet l’organització ha explicat que “la CUP està recollint propostes, inquietuds i suggerències d'entitats locals per configurar un recull de mesures polítiques destinades a pal·liar les mancances en matèria d'habitatge. Morgades ha destacat que tot aquest seguit d’iniciatives “es basen en la defensa d'aquest com a bé social, la defensa de les persones per sobre de criteris economicistes, recuperar el paper de les administracions per intervenir en aquesta matèria i l'oposició a l'actual model socioeconòmic".

Precisament, amb la voluntat de treballar amb conjuntament amb la ciutadania, els representants de la CUP de Barcelona han explicat que volen trobar-se precisament amb entitats i col·lectius per estudiar la possibilitat de presentar conjuntament una Iniciativa Ciutadana (una mena de ILP però de caràcter municipal) per a obligar l’ajuntament a redreçar la política municipal pel que fa a habitatge i urbanisme.

Fan fora el veïnat de Vallespir, 25
Felip Roca i Montserrat Roselló són dos dels veïns que viuen a un immoble on l’assetjament immobiliari és una constant des de fa anys. Després de portar el cas als tribunals, un jutge ha decidit donar la raó a la propietat. Roca ha explicat que “ens donen només 8.000 euros d’indemnització per pagar lloguers de 700 euros. És una xifra ridícula i ni tan sols es compleixen els requisits per als habitatges de protecció oficial”. Els veïns de l’immoble han assegurat que “tenim una gran sensació d’indefensió i desemparament per part de l’administració. A més, hem esgotat totes les vies, hem parlat amb tothom qui calia i no hem obtingut resposta”.

La propietat considera que el cost de les reparacions que reclamen les persones que viuen a l’edifici supera el 50% del valor de l’immoble. El veïnat, en canvi, assegura que el pèrit ha reduït aquest darrer fins a un 70%.



2 comentaris:

Jaume ha dit...

com a acció us felicito, molt bona. M'agradaria saber si la font dels 80.000 és gaire científica. Mai s'explica prou bé.

80.000 ha dit...

Gràcies Jaume.

Sobre la xifra, aquest és el problema, no hi ha dades exactes perquè l'Ajuntament sempre s'ha negat a fer un cens de pisos buits. Les xifres ronden entre els 20.000 i els 150.000.